Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011
Yoghurt dip (Tzatziki), Fish roe salad (taramosalata), Cheese salad (tirosalata)
Yoghurt dip
(Tzatziki)
4 servings: 1 cup strained yoghurt, 1 medium cucumber, 2 (or more)
garlic cloves to taste, 1 tbsp olive oil, and 4-5 drops lemon juice, salt.
Peel the cucumber and grate (as for carrots) onto a clean towel. Press
to remove juices. Put yoghurt in a bowl, add well-drained cucumber, grated
garlic and mix well. To this mixture add the oil, salt and lemon juice.
Refrigerate Serve cold.
Fish roe salad (taramosalata)
6 servings: 150 gr. fish roe (tarama), 5 slices of stale bread, 1
large onion grated, juice of 2 lemons, A few lettuce leaves, 2 cups olive oil.
Place the fish roe in a bowl and beat with mixer for a few minutes.
Remove crusts from bread, soak bread in water and then squeeze out excess
water. Add bread gradually to the fish roe, and then the oil, onion and lemon
juice, mixing constantly. Place the lettuce leaves on a platter and serve the
taramosalata on top.
Cheese salad (tirosalata)
4 servings: 200 gr. Marouri, anthotiro or other unsalted
cheese, 150 gr. Blue cheese, 150 gr. Grated graviera, 1 tsp mustard, few drops
of lemon juice.
Grate the manouri and place in
a bowl. Add the remaining ingredients, mix well and serve garnished with
cucumber slices.
Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Τομάτες: Τα υπέροχα «φρούτα»
Οι Τομάτες βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μας και
καταναλώνονται με πολλούς τρόπους: σαλάτα, κύριο πιάτο, σάλτσα, μέσα σε άλλα
φαγητά όπως η πίτσα. Φρέσκες, αποξηραμένες (λιαστές), κονσέρβα, πελτές ή χυμός,
είναι μερικές από τις μορφές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας.
Από πού προήλθε αυτός ο καρπός; Φαίνεται ότι
πρωτοεμφανίστηκαν στην Νότια Αμερική, στην περιοχή των Άνδεων, αλλά
καλλιεργήθηκαν συστηματικά στη Β. Αμερική (ΗΠΑ). Ανήκουν στην ίδια οικογένεια
με τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
Village salad (Horiatiki slata)
6 servings:
3 ripe red
tomatoes, 1 cucumber, 1 medium
onion, 2 green
peppers, 12 black
olives, 180 gr feta
cheese, 2 tbsps
vinegar, Oregano,
salt
Wash and
slice tomatoes and peppers. Peel cucumber and onion and slice. Arrange
vegetables in a salad bowl and sprinkle with salt and oregano. Put the olives
and feta cheese chunks on top pour over oil and vinegar.
Ώρα για καφεδάκι!
Ο αγαπημένος μας παραδοσιακός καφές φτιάχνεται κυρίως από
ποικιλίες Arabica Santos
& Rio με την
προσθήκη μας μιας ινδικής συνήθως Robusta. Η κάπως γλυκιά του γεύση οφείλεται στο καβούρντισμα του
που γίνεται σε μηχανήματα χωρίς αέρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά ο κόκκος από έξω
και μέσα να μένει λίγο άψητος.
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011
Τι ξέρουμε για την κουκιά;
Η κουκιά καλλιεργείται για τους καρπούς της. Τα φύλλα της
είναι σύνθετα πτερωτά, τα άνθη της μοιάζουν με αυτά της μπιζελιάς. Είναι
χρώματος λευκού ή μοβ έχοντας μια χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα σε κάθε πέταλο.
Το ύψος του φυτού φτάνει το 1 μέτρο και η συγκομιδή των καρπών είναι σχετικά
εύκολη αφού ο βλαστός του είναι ίσιος ενώ στα περισσότερα άλλα ειδή των
ψυχανθών είναι περιεστραμμένος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)