Οι Τομάτες βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι μας και
καταναλώνονται με πολλούς τρόπους: σαλάτα, κύριο πιάτο, σάλτσα, μέσα σε άλλα
φαγητά όπως η πίτσα. Φρέσκες, αποξηραμένες (λιαστές), κονσέρβα, πελτές ή χυμός,
είναι μερικές από τις μορφές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας.
Από πού προήλθε αυτός ο καρπός; Φαίνεται ότι
πρωτοεμφανίστηκαν στην Νότια Αμερική, στην περιοχή των Άνδεων, αλλά
καλλιεργήθηκαν συστηματικά στη Β. Αμερική (ΗΠΑ). Ανήκουν στην ίδια οικογένεια
με τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.
Αν και στο μυαλό μας η τάματα είναι συνδυασμένη με το
κόκκινο χρώμα, υπάρχουν ποικιλίες με κίτρινο, μοβ, πράσινο, ακόμα και μαύρο
χρώμα! Αν και τις κατατάσσουμε στα λαχανικά, στην πραγματικότητα ανήκουν στα
φρούτα.
Τα τελευταία χρόνια, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένες
ποικιλίες που προσφέρουν μεγαλύτερους καρπούς, γρηγορότερη ωρίμανση, αντίσταση
στις ασθένειες και παχύτερη φλούδα. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι πολύ
χρήσιμο, αν σκεφτούμε πως οι τομάτες πρέπει να συσκευαστούν και να μεταφερθούν
σε μεγάλες αποστάσεις.
Στον οργανισμό μας προσφέρουν προστασία από τις χρόνιες
ασθένειες, χάρη στις μεγάλες ποσότητες της αντιοξειδωτικής ουσίας λυκοπένιο που
περιέχουν. Το λυκοπένιο βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, καθώς και στη προστασία του ουροποιητικού
συστήματος του ανθρώπου.
Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτούς τους θαυμάσιους και ωφελίμους
καρπούς και ας μη ξεχνάμε πως αν και σήμερα είναι διαθέσιμοι όλο το χρόνο,
είναι περισσότερο νόστιμοι και αρωματικοί όταν καταναλώνονται στην εποχή τους,
δηλαδή το καλοκαίρι.