Σελίδες

Translate to:

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

10 βήματα για να μειώσουμε τη χοληστερίνη



Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Η χοληστερίνη δεν κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα αλλά συνδεδεμένη με πρωτεΐνες, σχηματίζοντας τις λιποπρωτεΐνες.

Οι πιο γνωστές λιποπρωτεΐνες είναι η  λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (LDL) και η χαμηλής πυκνότητας (HDL). Η χοληστερίνη που μεταφέρουν οι λιποπρωτεΐνες αυτές, είναι κοινώς γνωστή με τις ονομασίες «κακή» και «καλή» χοληστερίνη αντίστοιχα.

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προλάβουμε ή να μειώσουμε τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας;

Υπάρχουν 10 βήματα τα οποία αν ακολουθήσουμε, θα έχουμε καλό αποτέλεσμα, χωρίς φάρμακα και στερήσεις.

1.       Μείωση του βάρους μας, αν υπερβαίνει το κανονικό.

2.       Μείωση των κεκορεσμένων λιπαρών που περιέχονται σε τροφές όπως τα αμυλώδη και τα γλυκά. Αντικαταστήσετε τα με πολύ και μονοακόρεστα λιπαρά όπως ψάρι (τόνο, σολομό), φουντούκια και φιστίκια.

3.       Αυξήστε το επίπεδο των Ωμέγα-3 λιπαρών τρώγοντας λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερο ψάρι.

4.       Μειώστε, ή ακόμα καλύτερα, σταματήστε το κάπνισμα. Μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που διέκοψαν το κάπνισμα ανέβηκε το επίπεδο της καλής χοληστερίνης.

5.       Μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση ωμού σκόρδου είναι πολύ αποτελεσματική. Αν δεν θέλετε, βέβαια να χάσετε τους φίλους σας, υπάρχουν άοσμα διατροφικά συμπληρώματα με αυτό το συστατικό!

6.       Ήπιες καθημερινές αεροβικές ασκήσεις τις οποίες θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη.

7.       Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε 1ή 2 ποτήρια την ημέρα.

8.       Αντικαταστήστε τον κρόκο του αυγού με το ασπράδι του στο φαγητό σας.

9.       Πολύ ωφέλιμες είναι οι φυτικές ίνες από τροφές όπως μήλα, φασόλια, καρότα και άλλα φρούτα και λαχανικά.

10.   Ο γιατρός σας θα σας συστήσει φάρμακα αν δει ότι επιμένετε σε κακές διατροφικές συνήθειες και η κατάστασή σας αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή σας. Πάντως, μόνο η αλλαγή τρόπου ζωής θα σας κάνει να νιώσετε υγιείς και γεμάτοι ευεξία!