Ο αγαπημένος μας παραδοσιακός καφές φτιάχνεται κυρίως από
ποικιλίες Arabica Santos
& Rio με την
προσθήκη μας μιας ινδικής συνήθως Robusta. Η κάπως γλυκιά του γεύση οφείλεται στο καβούρντισμα του
που γίνεται σε μηχανήματα χωρίς αέρα έτσι ώστε να ψηθεί καλά ο κόκκος από έξω
και μέσα να μένει λίγο άψητος.
·
Τα καλυτέρα φλιτζανάκια είναι τα χοντρά που τον
διατηρούν ζεστό περισσότερη ώρα.
·
Πρώτα ρίχνουμε τον καφέ και μετά την ζάχαρη για
να μην μας πικρίσει τον καφέ.
·
Το μπρίκι πρέπει να είναι με στενό λαιμό για να
ανακυκλώνει την θερμοκρασία και όχι ανοιχτό για να μην τη χάνει.
·
Για να μην μας σπάσει το καϊμάκι που επιθυμούμε
να σερβίρουμε, ανακατεύουμε μια μόνο φορά.
·
Μπορούμε να φουσκώσουμε δυο και τρεις φορές τον
καφέ στο τέλος. Στην Αραβία, τον φουσκώνουν πολλές φορές πριν τον βγάλουν από
την φωτιά.
·
Οι καφετζήδες μόλις πήγαινε να φουσκώσει,
έριχναν λίγο κρύο νερό μέσα στο μπρίκι για να παρατείνουν το ψήσιμο.
·
Δεν αρχίζουμε να πίνουμε πριν κατακάτσει το
«κατακάθι», γιατί πολλούς ανθρώπους τους πειράξει ο καφές στο στομάχι.
·
Μπορούμε να προσθέσουμε στον καφέ για να τον
αρωματίσουμε διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Οι Άραβες μάλιστα, έριχναν και μια πρέζα
αλάτι για να βγάλουν περισσότερο άρωμα και μετά έριχναν διάφορα μυρωδικά.
·
Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα μπορείτε να βάζετε
χλιαρό νερό στο μπρίκι.
·
Πολλά καφενεία ψήνουν ακόμη στη «χόβολη». Αυτός
ο τρόπος προέρχεται από τους Άραβες νομάδες της ερήμου και κάνει τον καφέ πολύ
γευστικό.
·
Παραδοσιακά, ο ελληνικός καφές σερβίρεται με
δροσερό νερό και λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού.