Όταν είμαστε μικροί, οι γονείς μας επέμεναν να τρώμε τα
καρότα μας, για να έχουμε καλή όραση. Γιατί όμως, τα καρότα επιδρούν στα μάτια
μας;
Η απάντηση είναι μια ουσία, το β-καροτένιο το οποίο δίνει
στο καρότο το έντονο πορτοκαλί χρώμα του αλλά και μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας. Η
βιταμίνη Α σχηματίζει μια χρωστική, τη ροδοψίνη την οποία χρειάζεται το μάτι
μας για να μπορεί να βλέπει σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού. Η έλλειψη βιταμίνης Α
μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια νυχτερινής οράσεως. Τελικά, η μαμά είχε δίκιο!
Όμως, τα καρότα έχουν κι άλλες ιδιότητες. Το β-καροτένιο
είναι και αντιοξειδωτικό που καταπολεμά ασθένειες όπως ο καρκίνος, καρδιακές
παθήσεις και μυϊκή ατροφία.
Αμερικανικές ιατρικές μελέτες έδειξαν πως οι άνθρωποι με υψηλή
επίπεδα β-καροτένιου και βιταμίνης C στον οργανισμό τους, είχαν 37%
λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Ένα άλλο αντιοξειδωτικό που
περιέχουν τα καρότα, το α-καροτένιο, φαίνεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο
του πνεύμονα.
Όταν βράσουμε ελαφρά τα καρότα, ελευθερώνει το β-καροτένιο
και ο οργανισμός μας μπορεί να το απορροφήσει καλυτέρα. Μια μικρή μερίδα
ημερησίως υπερκαλύπτει τις ανάγκες μας σε β-καροτένιο.
Ο καλύτερος τρόπος να παίρνουμε τις βιταμίνες από το καρότο,
είναι να κάνουμε χυμό από τα αγαπημένα μας φρούτα και να προσθέτουμε καρότο.
Έτσι λοιπόν, μην ξεχνάτε το καθημερινό σας καροτάκι!