Η σύνθεση και ο χαρακτήρας του γάλακτος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, σπουδαιότερος από τους οποίους είναι το είδος του ζώου από το οποίο προέρχεται.
Η σύνθεση του γάλακτος είναι δυνατό να διαφέρει και στο ίδιο
το ζώο, ανάλογα με την τροφή που έχει φάει ή ακόμη και την ώρα που έγινε το
άρμεγμα. Στις αγελάδες, κατά κανόνα, το πρωινό γάλα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό
λίπους από εκείνο που αρμέγεται το βραδύ.
Ιδιαίτερα, το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνες,
υδατάνθρακες, βιταμίνες, άσβεστο και φώσφορο σε τεράστιες ποσότητες απαραίτητα
για την ανάπτυξη και την συντήρηση των οστών.
Η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την
παιδική ηλικία και καθ’ όλη την υπόλοιπη ζωή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη
γερών οστών και να τα προστατεύσει από ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.
Το 2008 βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι το γάλα και τα
υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν γνωστά στις προϊστορικές κοινωνίες της 7ης
χιλιετίας π.Χ. αυτό αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι άρχισαν να καταναλώνουν γάλα
πριν από 9.000 χρόνια, δηλαδή 2.000 χρόνια νωρίτερα από ο,τι νομίζαμε.
Παλαιοτέρα το γάλα ήταν για την αγροτική οικονομία
δευτερεύον προϊόν, ενώ το μοσχάρι ή το αρνί ήταν το βασικό προϊόν. Σήμερα το
γάλα αποτελεί τον πιο βασικό παράγοντα στην αγροτική οικονομία. Οι επιστήμονες
στοχεύουν στη βελτίωση των φυλών, ιδιαιτέρα των βοοειδών, ώστε μα παράγουν όσο
το δυνατόν περισσότερο γάλα.
Το γάλα και τα προϊόντα του είναι πολύτιμα για τον οργανισμό
μας, γιατί εξασφαλίζουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, όπως το λίπος, το
γαλακτικό ζάχαρο, πρωτεΐνες, άσβεστο, και φώσφορο, που είναι απαραίτητα για τη
δημιουργία του σκελετού. Περιέχει ακόμη και αρκετή ποσότητα από βιταμίνες A & D.
Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από δυσανεξία λακτόζης που είναι η
ανικανότητα αφομοίωσης σημαντικής ποσότητας λακτόζης, η οποία είναι το κυρίαρχο
σάκχαρο του γάλακτος. Αυτό το πρόβλημα προκύπτει από την έλλειψη της λακτάσης,
το οποίο είναι ένα ενζυμο που φυσιολογικά παράγεται από τα κύτταρα του λεπτού
έντερου.
Η λακτάση εποικοδομεί τα σάκχαρα του γάλακτος σε απλούστερες
μορφές που μπορούν έπειτα να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα άτομα
αυτά πρέπει ν’ ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού όσον αφορά την ποσότητα και
τον τρόπο κατανάλωσης γαλακτοκομικών.
Εκτός από το ρόλο του στη διατροφή μας, το γάλα
χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία, γιατί χρησιμοποιεί σαν πρώτη υλη διάφορων
βιομηχανικών προϊόντων, όπως π.χ. στη βιομηχανία καλλυντικών καθώς και στην
παράγωγη χρωμάτων ζωγραφικής.
ΔΟΝΤΙΑ: Οι
ποσότητες ασβεστίου και φώσφορου στο γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι
ευεργετικές για την καλή υγεία των δοντιών. Οι οδοντίατροι συνιστούν ότι το
γάλα είναι το μόνο ασφαλές ρόφημα μεταξύ γευμάτων (εκτός φυσικά του νερού)
καθώς έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει φθορά των δοντιών ακόμα και σε συνθήκες
κατάλληλες για την φθορά τους.
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ: Μεγάλος
αριθμός μελετών δείχνει ότι η κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών κάθε μέρα,
μαζί με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ως τμήμα δίαιτας χαμηλής
περιεκτικότητα σε αλάτι, μπορούν να μειώσουν την υψηλή πίεση του αίματος τόσο
σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Επίσης, το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύσει τα επικίνδυνα λιπαρά
μεταξύ τους μέσα στο στομάχι και έτσι να αποτρέψει την απορρόφηση τους, πράγμα
που επίσης μειώνει τα επίπεδα υψηλής πίεση του αίματος.
ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ: Η
επανυδάτωση μετά από άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επανάκτηση
χαμένων υγρών, ενώ παράλληλα, μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το
σοκολατούχο γάλα βοηθά το σώμα να επανέλθει μετά από εξαντλητική άσκηση!