Σελίδες

Translate to:

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Στρες και διατροφή

δεν υπάρχει αμφιβολία πως το άγχος και το στρες είναι οι αιτίες για πολλές ασθένειες, ψυχικές και σωματικές που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και η κακή του κατάσταση είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τον οργανισμό μας.



·         Το γάλα μας ηρεμεί, μας βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει την ένταση που νιώθουμε στη διάρκεια της ημέρας.
·         Το μαύρο τσάι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόνης η οποία αυξάνεται σε επικίνδυνα επίπεδα στις περιόδους που νιώθουμε αγχωμένοι.
·         Τα αμύγδαλα και γενικά οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε που τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βιταμίνη Β οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας και το νευρικό μας σύστημα.
·         Ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης ενισχύουν την παραγωγή σερετανίνης, μιας ορμόνης που είναι γνωστό ότι διώχνει την κατάθλιψη και μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχία.
·         Τα πολύτιμα πορτοκάλια με την βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύουν το ανοσοποιητικό και χαμηλώνουν τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών.
·         Το σπανάκι και ο σολομός περιέχουν μαγνήσιο το οποίο όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα αισθανόμαστε πονοκέφαλους και κόπωση. Επιπλέον, ο σολομός και οι σαρδέλες περιέχουν άφθονα Ω-3 λιπαρά που ρυθμίζουν την αδρεναλίνη και την κορτιζόνη. Πειράματα με χορήγηση Ω-3 λιπαρών σε άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη, είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα: το 65% παρουσίασε σημαντική βελτίωση μέσα σε 8 μήνες!
Τα καλά νέα προέρχονται από πολλές παράλληλες μελέτες που δείχνουν πως πολλά τρόφιμα μας παρέχουν τις ουσίες ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αντιμετωπίσει το στρες.